Черният ориз, почитан в древен Китай, може да се окаже най-полезната суперхрана, твърдят учени.
Зърнената култура е известна още и като "императорски" или "забранен" ориз, защото според преданието преди много години в Китай той е бил достъпен единствено за императорското семейство и подчинените му.
Черният ориз е с ниско съдържание на захар за сметка на изобилието от здравословни влакна, които предотвратяват рак и болести на сърцето.
Учени от държавния университет в Луизиана изследвали черния ориз, отглеждан в САЩ, и открили повишени нива на водоразтворимия антиоксидант, наречен антоцианин.
Той се съдържа в много плодове и зеленчуци, като боровинките и червените чушки.
Именно антоцианинът прави ориза “черен“, а изследователите твърдят, че побеждава вредните молекули, и така спомага за предпазването на артериите и предотвратява увреждането на ДНК, причиняващо рак.