Подробни и четливи стават етикетите на храните в ЕС. На тях ще бъдат означени енергийната стойност, съдържащите се мазнини, въглехидрати и протеини, както и количеството сол и захар.
Освен това на етикетите вече ще се отбелязват и алергените. Новите правила бяха приети от Европейския парламент, но ще влязат в сила най-рано през 2014 г.
Те трябва да дадат повече и по-добра информация на потребителите, за да могат да правят информиран избор при покупка. Хранителната индустрия също ще извлече ползи, тъй като ще има по-голяма правна сигурност, по-малко бюрокрация и по-добро законодателство като цяло.
"Това е много важно за малките и средните предприятия, които представляват повече от 80% от европейския хранителен сектор", каза докладчикът на ЕП Ренате Зомер, германска депутатка от EНП.
Съгласно новите правила енергийното съдържание, количествата на съдържащите се мазнини, наситени мазнини, въглехидрати, захар, протеини и сол трябва да бъдат обявени заедно на опаковката, в четлива форма, в таблица с подравнени цифри, или само на лицевата страна на опаковката, или само на задната.
Стойностите трябва да бъдат дадени за 100g или 100ml. Ако храната е опакована като единична порция, на етикета трябва задължително да се посочва и хранителната стойност в порции.
Всички съставки – включително алергенните вещества – трябва да бъдат отбелязани на опаковките на предварително опакованите храни.
Съгласно новото законодателство информация за алергените трябва да бъде давана също и за храни, които се продават в ресторанти или столове.
Произходът на някои храни, като говеждо месо, мед, зехтин, пресни плодове и зеленчуци трябва да бъде обозначен на етикета.
По искане на ЕП мястото на произход трябва задължително да бъде посочено и за прясното свинско, овче, козе и пилешко месо. В рамките на две години след влизането в сила на новия регламент Европейската комисия трябва да въведе правила за приложение на тази разпоредба.
Храни, които изглеждат сходно с други храни, но са с различни съставки, като например подобните на сирене храни от растителни съставки ще бъдат също по-лесно разпознаваеми.
Когато съставка, която по принцип би трябвало да се съдържа в продукта, е заместена от друга съставка, това трябва да бъде ясно посочено на лицевата страна на опаковката или да бъде сложен надписът "имитация".
След като законодателството бъде прието и публикувано в Официалния вестник на ЕС, хранителната промишленост ще разполага с три години, за да се приспособи към новите правила.
След това тя ще има на разположение още две години - или пет години общо - за въвеждането на новите правила за обозначаване на хранителната стойност.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.