Адо Кампеол, наричан "бащата" на десерта тирамису, почина през уикенда на 93-годишна възраст, съобщи губернаторът на област Венето, информира АФП.
Кампеол е собственик на ресторант "Le Beccherie" в град Тревизо. През 70-те години на миналия век започва да предлага за първи път сладкиша от напоени с кафе бисквити и маскарпоне.
Според местни медии десертът, който се появява за първи път поради грешка на съпругата на Кампеол и тогавашния му главен готвач. Десертът и днес се смята за основен продукт на италианската кухня, обичан по целия свят.
"С Адо Кампеол, който си отиде днес на 93-годишна възраст, Тревизо губи една от своите гастрономически звезди", написа в събота на страницата си във Facebook Луко Зайа, управител на област Венето.
"Именно в неговия ресторант, благодарение на интуицията и въображението на съпругата му, се ражда тирамисуто, един от най-прочутите десерти в света."
Класическото тирамису се приготвя, като се подреждат напоени с еспресо бисквити с маскарпоне и се поръсва с какао на прах.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.