Германия и Турция кръстосаха шпаги относно дюнера, като Берлин се опъна на опитите на Анкара да даде на любимата улична храна същия защитен статут на ЕС като испанската шунка серано и неаполитанската пица.
Борбата за дюнера започна през април, когато Турция подаде молба за регистриране на името "дюнер" като свой "гарантиран традиционен специалитет" в цяла Европа, което означава, че етикетът може да се използва само от онези, които отговарят на определените производствени методи и спецификации за месото вътре.
Германия твърди, че това ще създаде големи бюрократични пречки и ще повиши цената на най-популярната храна.. Тъй като така наречената инфлация на дюнерите вече е експлозивен въпрос за разходите за живот в съзнанието на избирателите в навечерието на ключовите щатски избори през септември, Берлин наложи своето вето точно преди европейския краен срок в сряда.
Ако кандидатурата на Анкара бъде успешна, като дюнер ще може да се продава само говеждо и агнешко месо, "хоризонтално нарязани на котлети с дебелина 3-5 мм". Пилешките котлети биха могли да бъдат по-дебели при птичето месо, докато мляното месо ще бъде напълно забранено.
Възрастта на животните по произход и ножът за нарязване също трябва да отговарят на различни спецификации, както и подправките за мариноване на месото, според заявлението, спонсорирано от Международната федерация по дюнери в Истанбул, което твърди, че ястието е неразделна част част от "кулинарното наследство" на Турция.
Залозите са високи, като продажбите на немски кебап възлизат на около 7 милиарда евро годишно. Смята се, че всеки трети германец яде поне един дюнер на месец, но това става все по-тежко за портфейлите им.
Крайнолявата партия Die Linke, която призова парламента да въведе таван на цените на Dönerpreisbremse, казва, че цените на кебапите са скочили до 10 евро в някои германски градове спрямо 4 евро само преди две години.
Както Турция, така и Германия, с нейната 2,7-милионна турска диаспора, претендират да бъдат родното място на дюнера, тъй като сега той се консумира широко.
Деликатесът от тънко нарязано месо, изпечено на изправена скара, беше въведен в Германия от турски мигранти, които го гарнираха с нарязани зеленчуци и го намазаха с чеснов или чили сос.
Двукултурното му значение предизвика скандал в Германия по време на държавно посещение на президента Франк-Валтер Щайнмайер в Истанбул през април, където той си похапна дюнер.
Ако Турция успее в опита си за регистрация, новите правила ще имат "катастрофални последици за гастрономическия бизнес, както и за потребителите", каза Ингрид Хартгес, ръководител на Германската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, пред местни медии.
Тя каза, че няма нужда ЕС да се намесва в дюнерите, които вече попадат под "ясни и подробни" национални стандарти, определени през 1992 г.
Новите европейски регулации биха представлявали „намеса в германския пазар с осезаемо икономическо въздействие“, каза министерството на земеделието, ръководено от Джем Йоздемир, зелен политик с турски корени, пред германското издание на Politico.
"Това е атака срещу културната идентичност на Германия", каза берлинският социолог Еберхард Зайдел, който е написал книга за историята на дюнера, във всекидневника Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Въпреки това Германия произвежда главозамайващо разнообразие от рифове на домашния дюнер кебап, включително телешки и вегетариански варианти, сатирични разновидности на базата на картофи в Олденбург и леберкес месен кебап в Бавария. Някои магазини дори предлагат шоколадови дюнери за десерт.
Сега двете страни разполагат с шест месеца, за да намерят компромис, в противен случай Европейската комисия ще трябва да се произнесе по спора. Въпреки че Турция не принадлежи към Европейския съюз, трети страни могат да регистрират продукти за защита в блока.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.