Потреблението на хляб в Гърция е намаляло с 5% от 2019 до 2022 г., спад, който до голяма степен е свързан с икономическата криза, особено след като цената на основната храна се е увеличила с почти 40% през последните години, пише Kathimerini.
Според проучване, проведено от името на Гръцката федерация на пекарите, потреблението на хляб е намаляло с 22 164 тона от 2019 г. до 2022 г.
Данните показват също, че консумацията на черен хляб, който е по-скъп от белия, е намаляла, както и продажбите на други тестени изделия.
Проучването установи, че въпреки че цената на хляба в Гърция е втората най-ниска в еврозоната след Естония и е с 48% по-ниска от средната за еврозоната, тя е нараснала с по-бърз темп, а именно с 39,08%, в сравнение с увеличение от 34,62% в еврозоната от 2020 до 2024 г.