Британска диетоложка сравни коледните менюта на различни народи по света и установи, че най-здравословна е празничната трапеза на поляците, съобщават британския "Дейли мейл".
На второ място са наредени австралийците и новозеландците, на трето - французите, а на четвърто - испанците и германците. Петото място е на британците, а последното шесто – на американците.
На Коледа например поляците слагат на масата борш, шаран и компот от сушени плодове. Тези храни са леки и не натоварват стомаха, отчитат диетолозите.
В Австралия и Нова Зеландия храната на Коледа също е лека, защото има много салати и морска храна. Десертът обикновено е торта и пресни плодове. Месо също се сервира, но студено, с боровинков сос. Това са единствените традиционни коледни трапези, които диетоложката Кристина Мерифийлд определя като здравословни.
Френското коледно меню е по средата на класацията. То е с гъши дроб, петел, сирене, коледен сладкиш - все тежки храни, макар да има и салата.
Трапезите в Испания и Германия са по-скоро нездравословни, с тежки меса, колбаси, картофи, сладкиши.
Британците и американците пък ядат пуйка с картофи и сос. Поднасят и зеленчуци, но това е единствената полезна храна на трапезата.
Британците понякога предпочитат печено прасенце, а американците печено телешко или свинско. Британците задължително поднасят и коледен пудинг, който е много калоричен. Американците предпочитат пай с тиква, но може да сервират и пудинг със сливи или класическия коледен пудинг.
За да не прекалим много на празниците, Кристина Мерифийлд препоръчва първо да си сипваме салати и зеленчуци, а след това месо и пържени храни. Добре е преди да седнем на масата, да не похапваме мазни и сладки неща. Алкохолът също трябва да е по-малко. Освен че е калоричен, той увеличава апетита.
Десертът е по-добре да е съвсем малко като количество. Ако има плодове, те са за предпочитане, отчита БТА.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.