Италианците, които пообедняха заради наложените им драстични мерки за икономии, няма да се лишат от най-голямото си и вкусно коледно изкушение - коледния козунак панетоне, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Миналата година италианците изядоха по Коледа 38 000 тона панетоне, показаха данни на Асоциацията на промишлените предприятия.
Тази година двете най-големи италиански компании-производители на лакомството - Баули и Маина, се готвят
за още по-големи продажби.
"Италианците нямат намерение да се откажат от панетонето въпреки икономическите трудности", казва Марко Брандани, изпълнителен директор на Маина.
Президентът на Баули - Алберто Баули, пък очаква компанията му да спечели около 500 милиона евро от продажбите по Коледа на панетоне.
В хлебарниците панетонето може да се продава за по 28 евро, но в супермаркетите има по-евтини козунаци от по 5 евро.
Традиционното панетоне, което има куполообразна форма, тежи 1 килограм и се създава от точна смесица от брашно, яйца и захар. Замесването на едно панетоне отнема 30 часа. За италианците панетонето има не само вкусови качества. Според Алберто Баули, когато едно семейство разчупва заедно панетонето на Коледа, то влага в това специално значение.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.