Нека храната бъде вашето лекарство, а лекарството – вашата храна. Думите на Хипократ, най-великия лекар на Античността и баща на съвременната медицината, днес са по-актуални от всякога.
Съвременният човек като че ли е загубил връзката с храната и нейното приготвяне. Свикнал е да хапва аламинути, на крак някой сандвич, вафла в целофан. Забравил е вкуса и аромата на истинското ядене, поглъща на крак смес, пълна с подобрители, оцветители, синтетика и ГМО.
Забравил е, че храната е удоволствие, изживяване, споделена радост с приятели, утеха след тежък ден. Тя е социален ритуал, послание, протегната ръка за единство, белег за смирение.
Не случайно храната и трапезата са сред основните сиимволи в Библията. Самият Христос разказваше притчите си, докато разчупваше хляба, раздаваше рибите, а виното в чашата беше символ на пролятата му кръв, на любовта му към нас.
Затова добрата храна трябва да бъде реабилитирана, да заеме достойно място на трапезата на модерния човек. И не е трудно да се намери пресечената точка между забързания ни начин на живот, от една страна, и традициите в храненето, завещани от нашите баби и дядовци.
През Коледните пости, които започнаха преди дни, обикновено говорим за забранени и позволени храни, понамръщваме се, че месото трябва да изчезне от трапезата ни, че не можем да хапнем сиренце, а препечената сланинка от прасенцето трябва да изчака за след Бъдни вечер.
Но дори по време на пост храната може да е вкусна и разнообразна. И най-важното здравословна. Това е време, в което да прочистим тялото си и да го освободим от отровите.
От мазнините позволени са олиото, а още по-добре да ползваме зехтин, който чисти организма от натрупаните токсини. Разрешено е виното, рибата и морските продукти с изключение на сряда и петък, когато пак се спазва строг пост.
Има алтернатива и за спряното месо. Белтъчините можем да си ги набавим от зърнените храни - боб, леща, ориз (особено кафяв), булгур (пшеница). Нахутът - изключително вкусен и полезен, често се използва като заместител на месото във вегетарианската диета. У нас става все по-популярен през последните години покрай арабските ресторантчета за дюнери - с ароматните фалафели, и хумуса - паста от сварен нахут, тахан, лимонов сок, чесън, зехтин и различни подправки.
През постите е сезонът на картофите, зелето, цвеклото, карфиола, броколите, морковите, спанака, праза, тиквата, все още има патладжани. Може да хапвате и грах, бамя, брюкселско зеле, царевица, боб, които ги има замразени в повечето магазини.
Комбинациите са многообразни - от зеленчукови крем супички, до пълнени зеленчуци и яхниики на фурна.
Освен традиционните храни на нашите баби и дядовци - на разположение за постите са всякакъв вид кълнове, соеви продукти - тофу, соева кайма и шницели, растителен кашкавал и сирене, сушени плодове и пълнозърнести продукти.
Можем да направим и вкусни експерименти със супер храните - киноа, просо, конопено семе. Достатъчно е само да поръсим с тях традиционната си салата и си набавяме голяма част от нужните ни витамини, аминокиселини и микроелементи. А вариантите за есенно-зимни салати са най-разнообразни - ряпа с морков, задушено червено цвекло, зеле, зелена салата, домати, краставици, броколи, карфиол.
Добавете също ядки и семена в менюто си - орехи, лешници, бадеми, сусам, тиквено и слънчогледово семе и други.
По време на постите задължително трябва да хапваме повече плодове - ябълки, круши, грозде, портокали, киви, мандарини, нар, може да си опечем кестени. И да не забравим цар лимон - мощен антиоксидант, богат на витамин С, регулиращ метаболизма, променящ средата в организма ни в алкална, което е най-добрата бариера срещу болести.
Като вариант за разнообразие са макаронените изделия, много подходящи за постите. Но погледнете дали в някои от тях няма яйца.
Има дни, в които рибата е позволена, а на Никулден - задължителна. Ето и някои от рибите, които са с най-високо съдържание на белтъчни: риба тон, херинга, лефер, паламуд, скумрия, сардина, хек, сафрид, бяла риба, пъстърва. Добре е да си вземем морска или океанска риба, такава която не е отгледана в развъдници.
На фурна, с малко зехтин и парче лимон - облизваш си пръстите и пак си спазил постите.
А за тези, които обичат, могат да разнообразят менюто си с безгръбначни мекотели, които също са позволени в дните, когато не се спазва строг пост - октоподи, калмари, рапани и миди.
Ако ни се прияде нещо сладичко, също има варианти - локум, халва, мед, а защо не и домашно приготвени постни сладки.
Можем да полеем и с чаша ароматно червено вино. И не забравяйте - поканете приятел, близък или дайте на нуждаещ се. Споделената храна винаги е по-вкусна.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.