Продукти за 4 души:
4 пилешки гърди
250 мл сметана 18% или 150 мл кокосово мляко + 100 мл сметана или 200 мл кокосово мляко + 50 мл сметана
1-2 супени лъжици къри на прах или 2-3 супени лъжици червена Thai къри паста
1 супена лъжица куркума
1 глава лук
2 скилидки чесън, ситно нарязан или настърган
1/2 чаена лъжичка лют червен пипер на прах, ½ или 1 чаена лъжичка лют червен пипер
1/2 чаена лъжичка захар, за предпочитане кафява
2 чаени лъжички кора на лимон или лайм
1 супена лъжица лимон, лайм или портокалов сок
масло
сол, черен пипер и пресен джинджифил
Приготвяне:
Нарежете пилешките гърди на малки кубчета и ги поръсете със сол и черен пипер.
В купа смесете нарязания на ситно чесън, 1/2 чаена лъжичка лют червен пипер, нарязан/настърган джинджифил, сокът и кората от лимон и една супена лъжица масло или зехтин. Добавете пилето, разбъркайте и оставете в хладилник за поне 5 минути, докато месото се овкуси.
В голям тиган загрейте 1-2 супени лъжици масло и зехтин и задушете нарязаната глава лук (около 1-2 минути). Не го оставяйте да покафенее. Добавете маринованото пиле с маринатата и запържете до златисто кафяво, като разбърквате от време на време.
След това намалете котлона и добавете кафявата захар, къри пастата (или къри на прах) и куркумата. Разбъркайте енергично за 1 минута. Накрая добавете сметаната и кокосовото мляко. Върнете на колтона за още 4-5 минути, като разбърквате честичко.
Отделно приготвте басмити ориз – стандартна пропорция 1:2 (ориз:вода). Прави се за 15 минути или докато водата не изври. След отстраняване от огън се оставя за още 10 минути да дръпне.
Поставяте ориза и върху него разкошното пиле. Поръсвате с кориандър или магданоз. Бон апети!
Цена за 4 порции: 20 лева