Продукти:
2 яйца
2 филийки хляб
1 щипка сол
1 щипка черен пипер
100 г настърган овчи кашкавал
2 бр луканкови пръчици
За салатата:
100 г червено цвекло
100 г червено зеле
50 г слънчогледови семки
2 супени лъжици зехтин
½ супена лъжица оцет
1 щипка сол
За соса холандез:
4 жълтъка
2-3 супени лъжици зехтин
сокът от ½ лимон
1 щипка черен пипер
Приготвяне:
2-те яйца се забулват във вряща вода. Извадете ги с решетъчна лъжица. Двете филийки се запичат на тостер. Средината им се изрязва с помощта на чаша, за да се премахнат коричките.
Използвайте филийките като канапе – поставете върху едната от тях готовите яйца. Върху другата филийка поставете салатата.
За салатата:
Настържете зелето. Червеното цвекло нарежете на кубчета и сварете. Смесете със слънчогледовите семки. Овкусете със зехтин, оцет и сол. Поставете салатата върху канапето от препечена филийка.
Накрая залейте със сос холандез.
За соса холандез:
На водна баня разбъркайте 4-те жълтъка, докато започнат леко да се стягат. Добавете на тънка струя зехтина. След това и лимоновия сок. Поръсете с подправките. Бъркайте непрекъснато.
Залейте яйцата ала Бенедикт със соса. Украсете с луканкови пръчици и сервирайте!