Продукти:
3 яйца
1 чаша брашно
1 чаена лъжичка бакпулвер
¼ чаена лъжичка сол
1 чаша захар
1 чаена лъжичка ванилия
½ чаена лъжичка бадемов екстракт/есенция
½ чаша вода
Пудра захар за поръсване
1 л сладолед с вкус на праскова или ванилия (прасковата се намира по-трудно) – размекнат
1-2 едри праскови, обелени и нарязани на тънко
Приготвяне:
Извадете яйцата да престоят на стайна температура за около 30 минути. През това време намажете с мазнина правоъгълна тавичка. Постелете я с хартия за печене. Леко набрашнете отгоре, за да не залепва.
В малка купа смесете брашното, бакпулвера и солта. Разбъркайте или пресейте.
В друга голяма купа разбийте яйцата с миксер на висока скорост. Добавете захарта, ванилията и бадемовия екстракт и водата. Разбийте, докато всички съставки се смесят добре. Добавете бавно и брашнената смес към яйчената. Разбийте добре с миксера, за да няма бучки от брашно.
Излейте тестото в подготвената форма за печене. Печете за около 20 минути на силна фурна или докато се запече леко. Извадете кейка, поръсете го с пудра захар. Премахнете пергаментовата хартия от него и го поставете върху чиста памучна кърпа.
Намажете го с омекналия сладолед. Навийте кърпата, за да се получи руло. Правете го внимателно, за да не излезе сладоледа от кейка. След като го увиете добре го сложете да престои в хладилника поне 2 часа. Най-добре е да престои цяла нощ.
След като кекса е готов го извадете от хладилника, нарежете го на парчета руло, поръсете с пудра захар и сервирайте с парченца пресни праскови.