Когато става въпрос за кулинарни умения, някои хора ги измерват по скала за вкус, други по визия, а трети по бързина.
Най-високата оценка се получава тогава, когато и трите компонента са в симбиоза.
Що се отнася до съставките, разнообразните рецепти предлагат странни на пръв поглед съчетания, които се оказват повече от вкусни и лесно влизат в ежедневната кухня на много семейства.
Днешната рецепта дължи страхотния си вкус на комбинацията между пиле, кашу и специален сос.
Приготвянето ще ви отнеме 10 минути, а количеството продукти е достатъчно за 8 порции.
Ще ви бъдат необходими:
½ чаша соев сос
1 супена лъжица оризов оцет
1 супена лъжица кафява захар
2 супени лъжици сос от стриди
½ чаена лъжичка сусамово масло
3 супени лъжици растително масло
6 пилешки бутчета, почистени и нарязани на парчета
Сол на вкус
1 супена лъжица нарязан чесън
1 супена лъжица пресен джинджифил
1 зелена чушка, нарязана
¼ чаша пилешки бульон
2 супени лъжици царевично нишесте
½ чаша изцедени консервирани кестени, едро нарязани
1 чаша кашу
Половин чаша бяло вино
2 стръкчета пресен лук, нарязан ситно
Сварен ориз по желание
Начин на приготвяне:
В купа, смесете соевия сос, оцета, кафявата захар, сосът от стриди и сусамовото масло. Разбъркайте добре и оставете настрани.
Загрейте олиото в голям тиган на силен огън и добавете парченцата от пилето, като внимавате да не са едно върху друго.
Поръсете с малко сол и оставете за няколко минути, докато месото не започне да добива златист цвят. Когато това стане, разбъркайте добре, за да се получи равномерно и от всички страни.
Добавете чесъна, зелената чушка и джинджифила като разбъркате добре, за да се смесят добре с пилето. Поръсете с черен пипер и го оставете да се готви поне 2-3 минути.
Докато тиганът все още е топъл, изсипете бялото вино и разбъркайте добре. Желателно е да обирате и дъното на тигана, за да се разпределят равномерно подправките.
Намалете силата на огъня до слаб и добавете предварително направения сос, царевичното нишесте и ¼ чаша вода, за да се превърне в каша.
Разбърквайте 1-2 минути, за да се сгъсти и след това добавете кестените и кашуто, като продължавате да разбърквате.
Ако сосът е прекалено гъст, можете да добавите още малко вода. Сервира се с поръсен пресен лук върху канапе от ориз, като това е по желание.
Как изглежда в снимки приготвянето на ястието вижте тук