Продукти:
450 г бяло брашно
3 яйца
150 г захар
100 г масло
50 г олио
5 с.л. прясно мляко
1 пакетче суха мая
Кората от 1 лимон или лимонова есенция
1 ванилия
3 с.л. ром
½ чаша стафиди
Приготвяне:
Маята се смесва с леко затопленото мляко, 1 лъжица от захарта и 1 лъжица от брашното. Сместа се разбърква и се оставя настрана, за да се активира маята.
Пресейте брашното заедно със захарта. В средата направете кладенче, където трябва да изсипете яйцата, разтопеното масло, сместа с маята (кваса), ванилията, рома и стафидите.
Омесва се меко тесто. Добре е да се меси в продължение на 20-30 минути, за да се обогати максимално с въздух. От време на време усуквайте тестото с ръце.
Докато месите, мажете тестото с олио. След като го замесите, оставете го да „почине“ за известно време. Премесете го отново след 30 минути като добавите останалото олио и останалите стафиди (ако не сте сложили цялото количество). Покрийте го с чиста кърпа, за да втаса.
Втасалото тесто се разделя на 3 части. Всяка от тях се маже с олио. С ръце се оформят продълговати форми от тестото. Трите продълговати части на тестото се сплитат на плитка. В края тестото се притиска, за да се запази формата.
Сплетеният козунак се оставя да втаса още веднъж за 30 минути. Маже се със жълтък и се поръсва със захар. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.