Продукти:
2 чаши леща
2 глави лук, нарязани
2 моркова
2 наденици, нарязани
1 и ½ л зеленчуков бульон, разтворен
3 скилидки чесън, намачкани
2 стръка целина
1 малка консерва белени домати
2 щипки сол
2 щипки черен пипер
2 щипки чубрица, едро смляна
1 чаша бяло вино
1 дафинов лист
½ чаша настърган пармезан
2 супени лъжици зехтин
Приготвяне:
В голяма тенджера загрейте зехтина на средна температура. Запържете в него лука за няколко минути. След това добавете наденицата на колелца, морковите, целината и чесъна. Подправете с пипера и разбъркайте добре.Разбърквайки непрекъснато след това добавете доматите от консервата, бульона, лещата, солта и дафиновия лист. Отново разбъркайте добре всички продукти, за да се уверите, че няма загорели на дъното и накрая прибавете виното. Похлупете и оставете да заври. Когато заври намалете котлона, похлупете с открехнат капак и оставете да ври така за около час. Сервирайте лещата по унгарска рецепта поръсена с пармезана.