Продукти за 4 порции:
- 4 броя пържоли обезкостени
- 120-150 гр бекон без кожа
- 6-7 бр едри зелеви листа от кисело зеле
- олио на вкус
- червен, черен пипер, сол на вкус
- 3-4 гъби печурки
- 1 морков
Приготвяне:
Това са нетрадиционни сарми – не се правят с кайма и ориз, а с пържолки за пълнеж. Разтворете лист от зеле, поставете в него лист бекон, на него пържолката. Поръсете с подправките. По желание може да добавите нарязана на едро гъбка или 1-2 кръгчета морков. Загърнете и сармичката е готова. В тенджера поставете 2-3 лъжици мазнина и върху тях накълцани 1-2 листа зеле за основа. Отгоре наредете сармите и захлупете с порцеланова чиния. Добавете около 2 чаши гореща вода и поставете на котлона за около час на слаб огън. По-вкусни царските сарми стават при печене в глинен съд, с похлупак.