Продукти:
3 патладжана
1 ч.ч. булгур
250 г кайма
1 морков
1 голяма глава лук
1 зелена чушка
2-3 скилидки чесън
1 домат
олио
черен пипер
джинджифил
риган
магданоз
сол
Приготвяне:
Булгурът се накисва предварително от вечерта във вода. След това се сварява в подсолена вода и се оставя да изстине. Разрежете патладжаните наполовина по дължината, издълбайте ги, посолете и оставете да се отцедят, за да се махне горчилката. През това време почистете и нарежете останалите зеленчуци и ги задушете в добре сгорещена мазнина. Прибавете една чаша вода, чушката и вътрешността на патладжаните. След като поомекнат може да добавите нарязаният на ситно домат и каймата. Когато каймата се запържи може да сложите и отцедения булгур и да добавите още 100 мл вода. Овкусете с подправките. В намазнена тавичка подредете патладжаните, намажете ги с малко зехтин и ги запечете в предварително загрята фурна на 180 градуса. След това ги извадете и напълнете с плънката и печете до готовност.