Продукти:
- 100 г масло
- 2 чаши захар
- 4 яйца
- 2 и ½ чаши брашно
- 2 чаени лъжички сода
- 1 щипка сол
- 2 супени лъжици течна ванилия
- ½ чаша прясно мляко
- ½ чаша пресен лимонов сок
За глазурата:
- 6 жълтъка
- 6 белтъка
- 2 чаши захар
- ½ чаша лимонов сок
- 2 супени лъжици лимонови корички
- 6 супени лъжици масло
- 1 чаена лъжичка заквасена сметана
Приготвяне:
Разбийте маслото на стайна температура с миксер. Към него добавете захарта и разбийте отново с миксера. Прибавяйте едно по едно четирите яйца като след всяко яйце разбивате с миксера. Прибавете брашното, пресято със содата и солта и пак разбийте. Докато бъркате добавете ванилията и ½ чаша мляко. След това добавете ½ чаша пресен лимонов сок. Бъркайте с миксера няколко минути, докато се получи пухкава гладка смес. Разпределете сместа във формички за мъфини. Печете в загрята на 170 градуса фурна за 15 минути. Междувременно направете глазурата. Разделете 6-те жълтъка от 6-те белтъка. Към всяка отделна купа добавете по една чаша захар. Разбъркайте жълтъците на водна баня със захарта и към тях добавете ½ чаша лимонов сок, 2 супени лъжици лимонови корички. Бъркайте с телена бъркалка до получаване на гладка смес. Към нея добавете 6 супени лъжици масло на стайна температура. Разбъркайте с дървена лъжица, докато маслото се разтопи. Сложете сместа в хладилника.
През това време поставете купата с белтъците и захарта на водна баня. Разбъркайте с телена бъркалка. Ще се получи бяла полупрозрачна гъста смес. Свалете от котлона. Добавете заквасената сметана. Разбийте с миксер. Ще се получи пухкава смес. Напълнете сместа в сладкарски пош с накрайник за розички. Притиснете кексчетата в средата с палец, така че срединката им да пропадне. Извадете я и на нейно място с лъжица напълнете по малко от сместа с жълтъците. Върху нея направете розичка от глазурата с белтъците. За карамелен загар завършете като с горелка обгорите леко глазурата.
Още рецепти вижте в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.