Продукти:
400 г брашно
6 яйца
150 г масло
120 мл олио
1 чаша прясно мляко
2 чаши захар
1 чаена лъжичка сода
1 пакет бакпулвер
1 кг ябълки
1 ванилия
1 щипка канела
пудра захар
Приготвяне:
Оставете маслото да се размекне на стайна температура. Смесете го със захарта. Разбийте ги с миксер. Разделете жълтъците от белтъците. Белтъците разбийте на сняг. Към сместа с маслото и захарта добавете жълтъците, млякото, олиото, ванилията, брашното, предварително пресято със содата и бакпулвера. Замесете меко маслено тесто. Прибавете към него и белтъците. Отново размесете. Междувременно обелете и настържете ябълките. Оваляйте ги в канелата и разбъркайте. Разделете тестото на две части. Намазнете тава за печене. На дъното ѝ разстелете едната половина от тестото. Разпръснете ябълките върху тестото. Разточете другата половина на тестото и покрийте ябълките с него. Печете в загрята на 200 градуса фурна 40 минути или до готовност. Извадете сладкиша. Поръсете с пудра захар.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.