IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

Рецептата Dnes: Джинджифилови човечета за Коледа

Коледни сладки, които се приготвят много лесно

Рецептата Dnes: Джинджифилови човечета за Коледа

Снимка: Youtube

Продукти:

350 г брашно
1 чаена лъжичка сода за хляб
2 с. л. сух джинджифил
115 г масло
175 г мека светлокафява захар
4 с. л. мед
1-2 яйца
½ ч. л. канела
1/2 ч. л. смляно индийско орехче
За глазурата:
1 белтък
1 ч. ч. пудра захар
няколко капки лимонов сок
 
Приготвяне:
 
В купа пресейте брашното заедно със содата, канелата, джинджифила, индийското орехче. Отделно разбийте захарта и маслото, а в друга купа яйцето и меда. Прибавете разбитото яйце към сухите съставки и разбъркайте, след което сложете и маслената смес. Месете, докато се получи гладко тесто. По желание може да го увиете в прозрачно фолио и да го поставите в хладилник за около 30 минути. Може да го разточите и веднага върху леко набрашнена повърхност. Разточете го с дебелина около половин сантиметър. С помощта на формички изрежете човечетата. Сложете ги в тавичка върху хартия за печене и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса. Ще са им необходими около 10-12 минути. Преди да ги декорирате или поръсите с пудра захар, трябва да ги оставите да изстинат добре. За глазурата разбийте белтъка със захарта и лимона до получаването на лепкава смес. По желание може да добавите в нея и готварска боя. С помощта на клечка за зъби или сладкарски пош украсете човечетата. Може да ползвате тази смес като лепило за поставянето на цветни бонбонки върху тях, шоколадови пръчици, ядки или каквото ви хрумне.

Още рецепти за празниците вижте в готварската рубрика на Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Гладен гид
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата