На 26 октомври почитаме паметта на св. великомъченик Димитър Солунски Чудотворец.
По традиция трапезата е обилна, приготвят се пити, десерти с тиква, ябълки, ястия с месо (според обичая е хубаво то да е овнешко).
Ето една прекрасна рецепта за задушено свинско с патладжани и моркови за празника:
Продукти:
300 г свинско филе
300 г патладжани
200 мл готварска сметана
1 чаша червено вино
1 щипка сол
1 щипка черен пипер
1 морков
1 глава лук
50 мл олио
Приготвяне:
Нарежете зеленчуците и месото на едри парчета. Загрейте мазнината в дълбок тиган или тенджера с капак. Запържете месото, докато промени цвета си. След това добавете и зеленчуците. Разбърквайте за около 5-6 минути, докато се задушат. Овкусете с подправките. Залейте с виното и похлупете с капака, намалете котлона на тих огън. След около 20 минути добавете и сметаната. Когато се сгъсти, свалете от котлона.