Продукти:
140 г филирани бадеми
3 яйца
250 мл прясно мляко
3 супени лъжици брашно
¼ чаена лъжица сол
½ чаена лъжица бадемов екстракт
1 чаена лъжица ванилия
12 дебели филийки франзела
3 супени лъжици рапично олио
3 супени лъжици масло
½ чаена лъжица сода за хляб
Пудра захар
Приготвяне:
Загрейте тиган без мазнина. В него запечете бадемите от двете страни за 5 до 10 минути или до кафяво. Свалете от котлона и оставете настрана.
В голяма купа разбийте яйцата, млякото, брашното, солта, содата, бадемовия екстракт и ванилията. В сместа накиснете хляба, докато попие добре. Поставете филийките в тигана. Охладете в хладилник за 1 час.
Загрейте рапичното олио и маслото на средна температура. Запържете всяка филийка франзела от двете страни, като предварително сте притиснали по десетина филирани бадема от двете страни на всяка филийка. Пържете до златисто. Поръсете с пудра захар преди сервиране.