Продукти:
375 г дългозърнест ориз
1 глава лук, ситно нарязан
25 г ситно нарязан копър
25 г ситно нарязани листа мента
2 литра зеленчуков бульон, разтворен предварително
180 мл пресен лимонов сок
60 броя лозови листа
Гореща вода при нужда
50-60 мл зехтин
Приготвяне:
В голям тиган на средна към висока температура сотирайте ориза в мазнината заедно с лука, копъра и ментата за около 5 минути или докато оризът омекне леко. Залейте с половината от бульона, намалете котлона и оставете за 15 минути, докато оризът поеме течността. Добавете половината от лимоновия сок и свалете от котлона.
Започнете да пълните лозовите листа всяко с по 1 лъжица от ориза. Увийте и стегнете листата. Подредете ги в дълбока тенджера. Поръсете с остатъка от лимоновия сок и още малко зехтин. Залейте и с остатъка от бульона, така че да покрие листата. Ако не ви стигне, добавете още малко гореща вода. Притиснете сармите с чиния и ги оставете да къкрят на слабо за още 1 час.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.