Октомври месец се счита за месеца на тиквата. Тя заема централно място в празника Хелоуин, който се чества на 31 октомври. Освен за добра украса, тиквата е полезна и за организма и е силно препоръчвана за есента. Тя може да се използва за направата на сладкиши, супи и други ястия, които са богати на полезни съставки.
Тиквата вирее на места, които са добре огрявани от слънцето и защитени от ветровете. За израстването на голям плод е нужно почвата да бъде богата на хранителни вещества, като наторяването зависи от предшестващата култура, която е била отглеждана. Продукцията се прибира към края на септември, преди да започнат обилните есенни дъждове. Плодовете се остават на слънце за 20-25 дена след откъсването им.
Оранжевият цвят на тиквата се дължи на голямото количество каротин, който понякога надвишава този в морковите. Витамин С също заема централно място в плода. Поради ниската си калоричност, тиквата притежава диетични свойства и се препоръчва при бъбречни и сърдечносъдови заболявания. В тиквените семки се съдържат важни за организма незаменими аминокиселини, протеини, витамини и минерали. В 100 грама тиквени семки се съдържа 46.1% от дневната нужда на организма от магнезий.
Едно от най-вкусните ястия от тиква със сигурност е крем супата. Затова днес ви предлагаме една вкусна рецепта, която може да приготвите по всяко време.
Как да приготвим крем супа от тиква
Необходими продукти:
500 грама тиква
2 броя моркови
1 глава лук
20 грама краве масло
200 мл прясно мляко
1 ч. л. джинджифил
2 с. л. тиквени семки
Начин на приготвяне, вижте в Tialoto.bg
Източник: Tialoto.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.