Есента, освен като сезонът на промените, е познат и като времето на дюлите. С жълтия си цвят плодът е сред най-популярните през месеците преди зимата и служи за широка употреба. Освен като десерт, дюлите могат да бъдат използвани за направата на чай, сладко и желе.
Въпреки че притежава много ценни качества, плодът често е пренебрегван заради стипчивия си вкус. Дюлите имат известни сходства по външен вид с ябълките и крушите, но може да ги разпознаете по безформеността им и големите размери. Често са покрити и с мъх. Ароматът на плода обаче не може да бъде сбъркан и може да ви привлече още от входа на магазина.
Дюлята съдържа танин, който е и отговорен за стипчивия вкус. В разумни количества обаче той е отличен антисептик и се бори безупречно с инфекции в носоглъдката, дихателните пътища, стомашно-чревния тракт и бъбреците. Именно затова плодът е изключително полезен за периода на настинките, който вече настъпи.
След като ви показахме как да си направите компот от дюли, сега е време да ви разкрием и рецепта за желе от този плод.
Ето и необходимите продукти:
1 килограм дюли
2 килограма и 500 грама захар
1/2 чаена лъжица лимонтузу
А как да го приготвим, може да видим в Tialoto.bg
Източник: Tialoto.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.