Продукти:
240 г белени, печени лешници
1 ч.ч. брашно
150 г масло
2/3 ч.ч. захар
4 с.л. царевично нишесте
1/4 ч.л. сол
около 150 грама студено несолено масло, нарязано на малки парченца
2 ч.л. ванилова есенция
За слепването:
около 250-300 г млечен/тъмен шоколад
Приготвяне:
В кухненски робот смелете фино лешниците. След това ги сложете в купа заедно с брашното, царевичното нишесте, солта и захарта. Добавете нарязаното масло, ванилията и бъркайте докато се получи хомогенно тесто. Охладете тестото в хладилник за 1 час. След това оформете малки топчета, а може да си помагате и с лъжица за сладолед при оформянето или да разточите тестото и да изрежете малки форми. Подредете ги в тава, върху хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 15-17 минути или докато покафенеят леко. Оставете ги да се охладят добре. За пълнежа, разтопете шоколада на водна баня или в микровълнова. Следва да слепите две по две сладките.