Продукти:
125 мл портокалов сок, прясно изцеден
250 мл бяло вино
60 мл зехтин
3 скилидки чесън, пресован
2 супени лъжици мащерка, нарязана
2 супени лъжици розмарин, нарязан
Черен пипер на вкус
Сол на вкус
3 кг агнешки бут
Приготвяне:
Поставете портокаловия сок, виното, зехтина, чесъна, мащерката, розмарина, пипера и солта в блендер. Смесете съставките. Намажете агнешкия бут обилно с получената смес от аромати. Увийте го с фолио и го оставете да се маринова за през нощта. Може да използвате и найлонов плик.
Извадете месото 30 минути преди да го сложите във фурната, за да се отпусне. Загрейте фурната на 220 градуса. Сложете месото в тава за печене, която ще поставите на долния рафт на фурната, далеч от реотаните. Сложете месото вътре, докато фурната още се загрява.
След като фурната се загрее, преместете месото на средния рафт и намалете градусите на 150. Печете за 30 минути. След това намалете градусите на 120. Оставете да се пече за още 30 минути или до готовност.