Продукти:
- 1 и ½ кг патладжани
- 1 голяма глава лук
- 2-3 зелени или червени чушки, без семките
- 1 голям морков
- 6 стрити скилидки чесън
- 1 голяма консерва нарязани домати
- 500 г нахут от консерва
- сол на вкус
- 2-3 с.л. зехтин или олио
- 2 сухи дафинови листа
- 1 до 1 ½ чаена лъжичка сладък червен пипер или пушен червен пипер
- 1 чаена лъжичка смлян кориандър
- 1 чаена лъжичка сух риган
- ¾ чаена лъжичка канела
- ½ чаена лъжичка куркума
- ½ чаена лъжичка черен пипер
Приготвяне:
Патладжаните се обелват и нарязват на кубчета. Слагат се в гевгир или тава и се посоляват леко. Оставете ги за 30 минути или 1 час, за да се махне горчилката, след което ги изплакнете с вода.
В дълбока тенджера загрейте мазнината и добавете към нея нарязаните лук, чушки и моркови.
Разбъркайте и след няколко минути добавете чесъна, дафиновия лист и подправките. Следва да прибавите нарязани домати, патладжана и нахута, като може да долеете малко вода или да ползвате течността на нахута.
Оставете всичко хубаво да заври. Гответе на котлона 10 минути. След това пресипете в тава и печете в предварително загрята фурна на 190 градуса за 45 минути. Патладжанът трябва да е омекнал и да е добре сготвен. Сервирайте с хубав хляб и кисело мляко, по желание поръсете с магданоз.
Още рецепти може да намерите в кулинарната рубрика на Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.