Продукти:
500 мл високомаслена сметана
50 г пудра захар
50 г какао + 5 с.л.
1 чаена лъжица ванилия + 1 и ½ ч.л.
6 жълтъка
100 г захар + 4 с.л.
1 щипка сол
6 белтъка
Пудра захар за поръсване
Приготвяне:
Загрейте фурната на 190 градуса. Намажете правоъгълна продълговата плитка форма за печене с размери 33 на 23 сантиметра с мазнина и покрийте с хартия. В купа с миксер разбийте сметаната, 50 г пудра захар, 50 г какао и 1 чаена лъжица ванилия, докато стане гъста смес с връхчета. Сложете в хладилник. Междувременно в голяма купа разбийте с миксер жълтъците със 100 грама захар до гъста смес. Добавете 5 супени лъжици какао на прах, 1 и ½ чаени лъжици ванилия и солта. Разбийте. В голяма стъклена купа разбийте белтъците на сняг. Внимателно добавете 4 супени лъжици захар и разбийте до получаване на връхчета. Веднага добавете сместа с жълтъците към белтъците. Разбъркайте с шпатула. Прехвърлете сместа в подготвената форма за печене.
Печете за 12 до 15 минути в загрятата фурна или докато тестото започне леко да пружинира при натиск. Покрийте чиста кърпа с пудра захар и обърнете кекса върху нея. Премахнете хартията. Внимателно навийте тестото на руло с помощта на кърпата, като започнете откъм късата страна на тестото. Оставете да изстине за 30 минути. Развийте тестото. Намажете обилно с пълнежа, който е в хладилника. Внимавайте да оставите 2-3 см по краищата. Не мажете с пълнеж там. Навийте кекса отново на руло. Поставете го в тясна правоъгълна форма и охладете за няколко часа. Поръсете щедро с пудра захар преди сервиране. По желание можете да намажете с шоколадова глазура отгоре.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.