Продукти:
100 г орехи
50 г захар
1 яйце
30 г масло, размекнато
2-3 капки бадемов екстракт
2 кори бутертесто
1 белтък
Приготвяне:
Смелете орехите със захарта с пасатор или в блендер до фина пудра. Добавете към тях яйцето, маслото и бадемовия екстракт. Отново смелете до получаване на паста. Постелете единия лист бутертесто на дъното на кръгла намазнена форма за печене. Разнесете пълнежа върху нея, като оставите около 5 мм свободно място по ръбовете.
Загрейте фурната на 180 градуса. Разбийте белтъка с 1 супена лъжица вода. Намажете пълнежа със сместа. Покрийте с втория лист тесто. Притиснете по ръбовете. Намажете с остатъка от белтъка. С помощта на остър нож направете прорези в тестото. Печете до златисто или за около 40 минути до кафяво-златист цвят. За по-тъмен и наситен цвят, намажете отново с белтък и малко вода и върнете обратно във фурната за още 15 минути. Оставете галета да изстине за минимум 30 минути преди да разрежете и сервирате.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.