Продукти:
- 150 г спанак, накъсан на едро
- 1 пакет паста по избор
- ½ чаша олио или зехтин от буркана със сушените домати
- ½ чаша лук, ситно нарязан
- 3 скилидки чесън, пресован
- ¼ чаена лъжица червен пипер
- ¼ чаена лъжица сол
- ¼ чаена лъжица черен пипер
- 1 чаша пилешки бульон
- ½ чаша заквасена сметана
- ¼ чаша пармезан, настърган
- 1 супена лъжица масло
- Няколко резена панчета или бекон
Приготвяне:
Кипнете подсолена вода. В нея сварете пастата и отцедете след 8 до 10 минути. Поставете голям гевгир на мивката. В него сложете спанака. Залейте спанака с горещата вода от спагетите, за да не я похабявате. С нейна помощ ще омекотите спанака. Загрейте олиото в дълбок тиган на средна температура. В него запържете лука и доматите. Разбърквайте постоянно, докато омекнат или около 3 минути. Добавете чесъна, подправките и разбърквайте за 1 минута. Усилете котлона на висока температура и добавете бульона.
След като заври намалете котлона и оставете да къкри, докато се редуцира наполовина. Добавете заквасената сметана, пармезана и маслото. Разбъркайте, докато се разтопят и смесят, и се получи кремообразен сос. Добавете пастата в тигана. Добавете и спанака. Разбъркайте. Разпределете пастата в чинии и гарнирайте с резени панчета.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.