Продукти:
- 4 чаши брашно + ½ супена лъжица
- 1/3 чаша захар
- ½ чаена лъжица сол
- 1 чаена лъжица бакпулвер
- 1 чаена лъжица сода
- 2 супени лъжици меко масло
- 1 и ¼ чаши мътеница
- 1 чаша заквасена сметана
- 1 яйце, разбито
- 2 чаши стафиди
Приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса. Смесете сухите съставки в голяма купа. Добавете размекнатото масло, предварително нарязано на кубчета. Омесете заедно със сухите съставки, докато се получат трохи. Направете кладенче в средата. Добавете мътеницата, заквасената сметана и разбитото яйце. Замесете тестото с пръсти, докато съставките се смесят. Не премесвайте прекалено. След това добавете и стафидите.
Прехвърлете тестото в тава за печене, намазана с мазнина. Поръсете с ½ лъжица брашно. Разнесете го с ръце по тестото. С нож направете разрез с форма на Х отгоре върху хляба. Печете за около 50 минути или до златиста коричка. Оставете хляба да изстине за 15 минути, преди да го сервирате.