Продукти:
- 1 и ½ чаши брашно
- ¾ чаша захар
- ¾ чаша какао
- 2 чаени лъжици сода
- 1 чаена лъжица бакпулвер
- ½ чаена лъжица сол
- 1 и ¼ чаши тъмна бира
- ½ чаша рапично олио
- 2 големи яйца, разбити
- 2 чаени лъжици ванилов екстракт
- ¾ чаша бита сметана
- ½ чаена лъжица инстантно кафе
- ¼ чаша пудра захар
- 1 супена лъжица ирландско уиски
Приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете правоъгълна форма за печене с мазнина. Покрийте с пергаментова хартия. Пресейте брашното, захарта, какаото, содата, бакпулвера и солта в голяма купа. Добавете към тях бирата, яйцата, 1 чаена лъжица ванилов екстракт и разбийте, докато се смесят. Излейте тестото в подготвената тава. Печете до леко златисто или до суха клечка – приблизително 25-30 минути. Охладете за 15 минути. Извадете кекса от тавата заедно с хартията. Оставете го да изстине върху решетка.
Междувременно смесете сметаната и инстантното кафе на гранули в купа. Добавете пудра захар, уиски и оставащата лъжица ванилия. Разбийте с миксер, докато се образуват връхчета или около 2-3 минути. Сложете в хладилник за през нощта или за поне няколко часа. Сервирайте кекса нарязан на квадрати и с големи топки сметана с кафе.