Продукти:
- 1 чаша масло
- 1 чаша вода
- 3 супени лъжици какао
- 2 чаши брашно
- 2 чаши захар
- ½ чаена лъжица сол
- ½ чаша мътеница
- 2 големи яйца
- 1 чаена лъжица сода
- 1 чаена лъжица ванилия
- За глазурата:
- ½ чаша масло
- 6 супени лъжици прясно мляко
- 3 супени лъжици какао
- 1 чаена лъжица ванилия
- 2 чаши пудра захар
Приготвяне:
Загрейте фурната на 175 градуса. Намажете правоъгълна тава за печене с мазнина и поръсете с брашно. Изтупайте излишното брашно и оставете настрана. Смесете водата, маслото и какаото в касерола на среден огън. Разбърквайте, докато маслото се разтопи и сместа започне да завира. Свалете от котлона и оставете да изстине. Смесете сухите съставки. Разбийте яйцата с мътеницата, содата и ванилията в отделна купа. Добавете сместа с разтопеното масло към сухите съставки. Разбъркайте. След това добавете сместа с яйцата. Разбийте с миксер всичко заедно, докато се получи гладко тесто. Излейте в тавата. Печете в загрятата фурна до суха клечка или около 20-25 минути. Извадете от фурната. Оставете да изстива върху решетка.
За глазурата:
Смесете маслото, млякото, ванилията и какаото в касерола на средна температура. Разбърквайте, докато маслото се разтопи. След като това стане, добавете пудра захарта на части, като разбърквате, докато се разтвори напълно. Залейте леко топлия кекс с получената глазура и размажете добре. Оставете да изстине напълно, преди да сервирате.