Продукти:
- 2 супени лъжици зехтин
- 1 чаша моркови, нарязани ситно
- 1 глава лук, нарязан ситно
- 2 скилидки чесън, пресован
- 500 г телешка кайма
- 1 и ½ чаши прясно мляко
- 800 г домати от консерва, нарязани ситно
- 170 г доматена паста
- ½ чаена лъжица сол
- ½ чаена лъжица черен пипер
- 1 чаена лъжица сушен босилек
- 1 чаена лъжица сушен риган
- ¼ чаена лъжица едри люспи лют червен пипер
- ¼ чаша настърган пармезан
Приготвяне:
В голям тиган на средна температура загрейте зехтина. В него задушете морковите, лука, чесъна, докато омекнат за около 10 минути. Добавете каймата в тигана. Разбърквайте, докато се натроши и потъмнее, и се смеси със зеленчуците. Разбърквайте, докато покафенее. Отцедете излишната мазнина от тигана. Добавете 1 чаша мляко. Оставете да заври, намалете котлона на слаб огън и оставете да къкри, докато течността се абсорбира или около 15 минути.
Поставете телешкото и зеленчуците в купата на мултикукъра. Настройте на висока температура. Добавете доматите, доматената паста, солта, пипера, ригана, босилека и лютия пипер. Пуснете да се готви 1 час. През това време смесете половин чаша мляко с настъргания пармезан. Разбъркайте добре. Добавете соса и пуснете да се готви още половин час. Сервирайте соса „Болонезе“ върху канапе от сварена паста алденте.