Продукти:
- ½ чаша вода
- 1/3 чаша холандско какао на прах
- 1 чаена лъжица инстантно кафе
- 120 г тъмен шоколад (50 до 70% какао), начупен
- 30 г черен шоколад (100% какао), начупен
- 1 супена лъжица бренди
- ½ чаена лъжица ванилов екстракт
- 2 големи яйца
- 2 белтъка
- 1/3 чаша захар
- 1 щипка сол
- 1 и ½ чаши бита сметана
- Олио за намазване
Приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса. Кипнете половин чаша вода в касерола. Добавете какаото и кафето, разбъркайте до пълното разтваряне. Свалете от котлона. Добавете двата вида шоколад. Внимателно разбърквайте, докато се разтопят. Добавете брендито и ванилията. Излейте шоколада в голяма купа и оставете да изстине за около 10 минути, като разбърквате от време на време. В друга купа смесете яйцата, захарта, белтъците и солта. Сложете купата на водна баня на котлона и разбърквайте няколко минути. След това покрийте и оставете да къкри за около 2 минути. Разбъркайте енергично. Прехвърлете яйчената смес в друга купа. Разбийте с миксер, докато се сгъсти и се образуват връхчета или около 5-6 минути.
Внимателно излейте една трета от яйчената смес в шоколадовата, като разбърквате постоянно. Добавете и останалата яйчена смес. Отделно разбийте сметаната. Добавете и нея и разбъркайте с шпатула. Излейте сместа в леко намазнена форма за печене. Разнесете с шпатула. Печете за около 30 минути в загрята фурна. Оставете да изстине до стайна температура върху решетка. След това покрийте и приберете в хладилник за 8 часа или за през нощта. Поръсете с холандско какао и сервирайте.