Продукти:
- 2 големи яйца на стайна температура
- 2 чаши прясно мляко
- ¼ чаша масло на кубчета
- ¾ чаша захар
- ¼ чаена лъжица сол
- 1 чаена лъжица канела
- ½ чаена лъжица индийско орехче
- 1 чаена лъжица ванилов екстракт
- 4-5 чаши едри хлебни трохи или късове
- ½ чаша стафиди
- За ваниловия сос:
- 1/3 чаша захар
- 2 супени лъжици царевично нишесте
- ¼ чаена лъжица сол
- 1 и 2/3 чаши студена вода
- 3 супени лъжици масло
- 2 чаени лъжици ванилов екстракт
- ¼ чаена лъжица индийско орехче
Приготвяне:
В голяма купа разбийте яйцата. Смесете млякото и маслото. Добавете ги към яйцата заедно със захарта, солта, подправките и ванилията. Разбъркайте. Добавете хляба на кубчета или едри трохи. Добавете стафидите. Разбъркайте внимателно. Прехвърлете сместа в правоъгълна форма за печене. Запечете в загрята на 180 градуса фурна за около 45 минути.
Междувременно направете ваниловия сос. Смесете захарта, нишестето и солта в дълбок тиган или тенджера на среден котлон. Добавете водата малко по малко, докато получите гладка смес. Оставете да заври на среден огън, като разбърквате, докато се сгъсти. Ще отнеме около 2-3 минути. Свалете от котлона. Добавете маслото, ванилията и индийското орехче. Разбъркайте много добре, докато се хомогенизира. Сервирайте топлия пудинг с крема или го залейте в тавата с него.