Продукти:
- 800 г свинско каре
- 1 скилидка чесън, пресован
- Брашно за овалване
- Няколко стръка прясна мента
- 1 щипка сол
- 1 лимон
- 4-5 глави артишок
- 400 мл бяло вино
- 1 чаша зеленчуков бульон
- 2-3 супени лъжици зехтин
- Черен пипер на вкус
Приготвяне:
Нарежете свинското на едри кубчета. Оваляйте в брашното. Почистете артишока, като отстраните стъблата и външните листа. Трябва да остане сърцевината. Нарежете ги на едро и ги накиснете в купа. Залейте с изстискания от лимона сок. В дълбока тенджера на среден огън загрейте зехтина. Задушете в него чесъна за 1-2 минути.
Добавете артишока в тенджерата. Овкусете с малко сол. Намалете котлона и оставете да се задуши поне за 10 минути. Трябва да омекнат.
Добавете месото в тенджерата и разбъркайте добре. Усилете котлона и продължете да бъркате, докато покафенее. Залейте с виното и изчакайте да се изпари за няколко минути. Покрийте с капак, намалете котлона на средно и оставете да къкри 40 минути. Добавете и бульона. Овкусете с още сол и черен пипер. Ястието е готово, когато месото е крехко и се разпада лесно. Сервирайте ястието поръсено с нарязана прясна мента.