Продукти:
- 4 чаши обелени, почистени от сърцевината и нарязани ябълки (леко стипчиви, тип Грени смит);
- 1 супена лъжица лимонов сок;
- ½ чаша захар;
- 1 ч. л. канела;
- ½ ч. л. индийско орехче;
- 1 чаша фини овесени ядки;
- ½ чаша брашно;
- ½ чаша кафява захар;
- ½ чаша масло, студено и нарязано на кубчета.
- * по желание – ванилов сладолед или бита сметана.
Приготвяне:
- Загрейте фурната на 180 градуса.
- В голяма купа разбъркайте нарязаните ябълки с лимоновия сок, захарта, канела и индийското орехче.
- Намазнете тавичка за печене и прехвърлете вътре ябълките.
- В друга купа смесете овесените ядки, брашното и кафявата захар.
- Извадете маслото от хладилника, нарежете го на кубчета и го добавете към купата.
- Намачкайте всички съставки, докато те придобият консистенция на големи трохи.
- Поръсете равномерно овесената смес върху ябълките.
- Печете в предварително загрятата фурна за 40-45 минути, или докато цялата смес придобие златистокафяв загар.
- Оставете леко да се охлади преди сервиране. Сервирайте с топка ванилов сладолед или бита сметана.
Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.