Продукти:
- 7 сушени люти чушки
- 2-3 големи печени червени чушки от буркан, отцедени и изплакнати
- 2 супени лъжици доматено пюре
- 4 големи скилидки чесън, обелени
- 1 чаена лъжичка смлян кимион
- 2 чаени лъжички смлян кориандър
- 1 чаена лъжичка пушен червен пипер
- ½ чаена лъжичка лют червен пипер – ако чушките не са много люти и обичате повече люто
- сол на вкус
- 2 супени лъжици пресен лимонов сок
- 3-4 супени лъжици зехтин екстра върджин
Приготвяне:
Лютия сос Хариса може да ползвате за печене на месо, да поднесете към вече изпечени меса или риби, зеленчуци, като добавка към супи, сандвичи и т.н.
- Поставете сушените люти чушки в подходяща купа и ги покрийте с гореща вода.
- Оставете ги настрана за 30 минути, докато омекнат и се рехидратират.
- Отцедените чушки се почистват от семките и дръжките.
- Заедно с останалите съставки се слагат в кухненски робот и се смилат.
- Разбъркайте соса, ако е необходимо добавете още малко зехтин, за да не е твърде гъст и отново смелете.
- По ваш вкус може да коригирате и подправките.
- Прехвърлете соса в буркан с капак или купичка и сервирайте или сложете в хладилник за по-късно.
Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.