Продукти:
- 250 г тъмен шоколад с високо съдържание на какао
- 1/3 чаша зехтин екстра върджин
- 3/4 чаша гранулирана захар
- 1 чаена лъжичка смлян кардамон
- 1 чаена лъжичка екстракт от бадем
- 5 големи яйца
- Какао на прах или пудра захар, за поръсване
Приготвяне:
- Загрейте фурната на 176 градуса.
- Начупете шоколада и го сложете в огнеупорна купа.
- Добавете към него зехтина.
- Разтопете шоколада на водна баня.
- Когато шоколадът е готов го махнете от котлона.
- Добавете към него кардамона, бадемовия екстракт и половината от захарта.
- Разбъркайте добре.
- Разделете яйцата на белтъци и жълтъци.
- Разбийте белтъците с миксер, като добавите към тях постепенно останалата част от захарта.
- Трябва да се получат твърди връхчета.
- Добавете жълтъците към шоколадовата смес и разбъркайте добре.
- След това бавно и бъркайки отдолу нагоре добавете белтъците.
- Ползвайте шпатула за тази цел.
- Готовото тесто се изсипва в тава, в която сте поставили хартия за печене.
- Печете около 25-30 минути, докато горната част се надуе и изглежда суха, може дори да се напука малко.
- Оставете тортата да се охлади във формата.
- След това я извадете и сложете в подходяща чиния.
- Ако отгоре се е напукала, няма проблем.
- Поръсете леко с пудра захар.
- Може да я сервирате с топка сладолед или домашно сладко по ваш избор.
Още рецепти може да намерите в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.