Няколко неща са незаменими в жегите – морето, студените напитки, сладоледът... Леденото удоволствие е любимо на малки и големи и се оказва, че никак не е трудно да си го направим сами вкъщи, в което ще се опитаме да ви убедим днес в "Без будилник". Ами да започваме!
Сладкарството е изкуство, а тайната на хубавия сладолед е универсална за всяко кулинарно произведение – качествени продукти и добра рецепта.
В домашни условия е много лесно да го приготвите с машина за сладолед и почти винаги резултатът е перфектен. Но ако нямате, не е проблем, важното е да знаете всеки продукт каква роля изпълнява, обяснява Катерина Рангелова, която води кулинарни курсове.
За домашния сладолед тя използва течна сметана, защото има по-висока масленост и благодарение на това сладоледът не става на големи ледени кристали. Текстурата става по-хубава и ако има повече жълтъци, които се готвят на водна баня. Друг трик е да се замени захарта с мед или да се сложи малко глюкоза.
Ако имате време, докато сладоледът замръзва, е по-добре да се разбърква, за да има въздух в него и да е по-мек, издава Катерина.
Кулинарията е нейно хоби, което открива в желанието си да се храни по-здравословно.
"Исках да знам какво ям и предпочитах сама да си приготвям храната. И съответно, десертите ми да са по-здравословни", разказва тя. В началото ги правела без захар и брашно, но постепенно я увлича по-сложното сладкарство, където те се ползват, а десертите все повече приличат на произведение на изкуството.
"Десертите без захар могат да бъдат вкусни. При тях захарта се заменя или със сушени плодове, или с мед, което пак е достатъчно сладко. Не са обаче по-малко калорични. Разбира се, могат да се правят и нискокалорични десерти, които да са достатъчно вкусни", обяснява тя.
Образованието на Катерина не е свързано с готварството, но когато се запалва по него, започва да посещава различни курсове. Сега вече води такива – за сладолед, шоколад, гурме десерти...
И все пак засега готварството за нея остава хоби, може би защото дава по-голяма свобода и спокойствие да му се посветиш.
Казва, че към готварските курсове за основни ястия, но и за десерти, има много голям интерес. Посещават ги предимно млади хора – някои искат сами да си приготвят храната, други просто да се разтоварят след работа и да срещнат хора със сходни интереси.
Смята, че желанието да се храним здравословно доста отдавна е набрало скорост и вече е изключително популярно.
Най-голямата страст на Катерина обаче са тортите, но по-модерните мус торти, които съдържат няколко вида крем и малко блат. Тези торти позволяват да се съчетава няколко различни вкуса. Рецептите им не са трудни, но отнемат повече време, защото имат много компоненти.
А за сладоледа? Приготвянето на сместа става за не повече от 15 минути. Бонусът да си го направите у дома е, че ще бъде по ваш вкус и ще избегнете влаганите в някои готови емулгатори, оцветители, прахообразни смеси…
А ето и любимата рецепта на Катерина за шоколадов сладолед:
600 гр. течна млечна сметана
3 жълтъка
100 гр. черен шоколад
2 с.л. какао на прах
50 гр. мед
Купата, в която ще се замразява сладоледът, се слага във фризера.
Сметаната се слага да заври с меда, какаото и подправките, но да не кипне. Шоколадът се начупва на парченца в купа, в друга купа се разбиват жълтъците.
Сметаната се изсипва на тънка струйка и с постоянно бъркане към жълтъците, след това сместа се връща на котлона на водна баня и се разбърква, докато леко се сгъсти. Прибавя се към шоколада и се разбърква енергично, докато шоколадът се стопи напълно.
След като сместа изстине, се сипва в изстудената купа и се замразява до готовност. В сладоледа могат да се добавят подправки като канела, чили, джинджифил.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.