Чиата е суперхрана, която може да бъде ваш партньор в отслабването през есента. Малките семенца, които се накисват в определено количество вода, за да набъбнат, са богати на антиоксиданти, протеини, здравословни мазнини и диетични фибри, които помагат на организма да се освободи от токсините, да се намали възпалението и да се балансират килограмите.
Лептинът в семената е хормон, който има основна роля при отслабването. Той се произвежда от мастна тъкан и потиска глада. Учени откриват, че колкото повече протеини се консумират, толкова повече ще бъде производството на лептин в тялото. А чиата е добър източник на протеини.
В чиата няма глутен, което прави семената здравословна добавка към храната за много хора с различни проблеми. Те повишават издръжливостта на тялото, защото му дават енергия, Може да се добавят към кисело или прясно мляко, различни смутита, десерти и други.
Диетични фибри
Те са най-добрият ви помощник в борбата със забавения метаболизъм. Те насърчават храносмилателните процеси и по този начин погълнатата храна се придвижва по-лесно към отделителната система. Фибрите абсорбират голямо количество вода, което потиска глада и предотвратява преяждане. Те се свързват с молекулите на мазнините и захарта в храната и възпрепятстват усвояването им.
Мастни киселини
Полиненаситените мастни киселини в чиата са здравословни. Семената съдържат алфа-линолова киселина и омега 3. Вторите са всеизвестни с противовъзпалителните си свойства. Те се грижат за мозъка и сърцето.
Още за отслабването с чиа четете в Tialoto.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.