Когато температурите навън са ниски, единственото ни спасение е един топъл чай вкъщи. Лекари съветват да превърнем тази напитка в задължителна през студените месеци, тъй като тя ще ни предпази от вирусни заболявания през зимата.
И тъй като на нашия пазар има голям избор от вкусни чайове, трябва много внимателно да подберете този, който ще ви подейства най-добре. Важно е да знаете от какви съставки е направен, както и какви са билките в него. Понякога един чай може да е вкусен, но да не помага толкова много.
Чаят от розмарин обаче е еднакво вкусен и полезен. Той е предпочитан от много хора заради аромата и здравословните му свойства. Ето четири от тях.
1) Високо съдържание на антиоксидантни, антимикробни и противовъзпалителни съединения
Антиоксидантите са съединения, които помагат да защитите тялото си от оксидативно увреждане и възпаление, което може да доведе до хронични заболявания като рак, сърдечни заболявания и захарен диабет.
Тези съединения могат да бъдат намерени в различни растителни храни като плодове, зеленчуци и билки като розмарин. Затова и чаят от розмарин също съдържа съединения, които могат да имат противовъзпалителни и антимикробни свойства. Антиоксидантната и противовъзпалителна активност на розмарина до голяма степен се дължи на розмариновата и карнозна киселина.
Освен това, листата от розмарин се използват в традиционната медицина заради антибактериалните си свойства и за бързо заздравяване на рани. Според проучванията, розмариновата и карнозната киселина могат да имат противотуморни свойства и дори да забавят развитието на вече установен рак на гърдата или простатата.
2) Нормализира кръвната захар
Ако не се отнасяте сериозно към високата кръвна захар, това може да увреди очите, сърцето, бъбреците и дори нервната система. Затова е много важно хората, които страдат от диабет, да регулират нивата на кръвната захар.
Още за ползите на чая от розмарин четете в Tialoto.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.