С какво свързвате последните работни дни преди Коледа? По това време обикновено всички опаковат и си разменят подаръци, черпят се в офиса и правят планове за пътуване и посрещането на Нова година. Наред с традиционните баници и тиквеници, има нещо сладко, чийто аромат не се забравя лесно. Точно така – меденките, които се топят в устата и ухаят на канела.
Голямо щастие е да се наспиш в събота, да си направиш едно капучино и да отвориш кутията за сладки, където са останали от любимите ви меденки.
Е, меденките по Коледа, които украсяваме с цветен фондан или шоколад, са малко по-различни. Те могат да съдържат яйца и мляко, с което те са подходящи за постещите.
Ако ви се похапват меденки, то днешната постна рецепта ще ви допадне.
Необходими продукти:
– 3 чаени чаши брашно;
– три четвърти чаена чаша мед (около 150 грама);
– 1 чаена лъжица сода бикарбонат;
– 1 чаена чаша топла вода;
– половин чаена чаша олио;
– канела на вкус.
Начин на приготвяне:
Затоплете вода и я изсипете в подходяща купа за приготвяне на тесто. Сложете меда и разбъркайте докато се разтвори. После поставете олиото и малко по малко брашното, което предварително сте пресели и объркали със содата. Накрая изсипете и канелата.
Не ви е нужен миксер. Бъркайте сместа с дървена лъжица. Когато стане хомогенна смес, омесете с ръце.
Набрашнете покривката леко и разстелете тестото. Изрежете меденките с подходящи формички. Ако желаете, може да ги поръсите отгоре със захар.
Загрейте фурната на 180 градуса. Поставете меденките върху тава с хартия за печене, след което печете за около 20-25 минути.
Меденките се изваждат след като добият лек загар. Хубаво е след изстиването им да ги приберете в кутия и да ги похапвате на другия ден.
Пробвайте. Да ви е сладко!
Още постни рецепти ще намерите в Tialoto.bg