Бъдни вечер и Коледа вече отминаха и много от хората усещат тежест в корема или пък стомахът им е подут. Повечето от нас го отдават на преяждането през почивните дни, но този проблем може да е свързан и с нещо съвсем друго. Ако често усещате, че имате стомашен дискомфорт и нещо ви тежи, то има вероятност да прекалявате с определени храни, които затормозяват организма ви.
Интересното е, че и здравословните ястия могат да причинят такъв стомашен дискомфорт. Експерти съветват да се стои далеч от някои групи ястия, за да се чувстваме по-добре и да ни е по-леко на стомаха. Вижте кои са те:
Кръстоцветни зеленчуци
Общоизвестно е, че кръстоцветните зеленчуци като броколи, зеле, брюкселско зеле и карфиол са едни от най-хранителните и богати на антиоксиданти храни. Те обаче имат и лошо влияние върху организма и често предизвикват подуване на стомаха.
Тази група съдържа в себе си рафиноза - несмилаем въглехидрат, който преминава през храносмилателната система без да се разгражда. Той стига до дебелото черво, където бактериите се хранят с него и така започват да се отделят газове и се подува стомахът.
Ако сте големи почитатели на тези зеленчуци, не се притеснявайте! Не трябва напълно да ги изключите от менюто си, а просто леко да ги задушите или пък да ги сготвите. Така те могат да се дъвчат по-лесно, за да се разпаднат на малки частици и да бъдат лесно смилаеми за организма.
Смутита
Смутита се превърхана в огромен хит през последните няколко години. Някои от учените ги наричат и "супер сокове", тъй като те съдържат в себе си голямо количество витамини, минерали, протеини, мазнини и фибри. Това дава на организма нужната енергия за работа през деня и усилени тренировки във фитнеса.
Още причини за подутия стомах четете в Tialoto.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.