На 1 март отбелязваме Сирни Заговезни. Празникът, на който палим огньове за здраве и искаме прошка от близките, се пада точно седмица след Месни заговезни. Това е последният ден преди Великия пост, в който можем да ядем (заговяваме) млечни храни.
На трапезата на Сирница трябва да има задължително варени яйца, сирене кисело мляко, както и баница със сирене. В някои краища на страната ядат още печени ябълки, риба, както и обредни хлябове. След като всички в дома се навечерят, се прави ритуалът „хамкане“. Най-възрастният в дома взима парче халва или варено яйце, които пробожда с игла и червен конец. После го завързва нависоко и завърта конеца, като децата трябва да уловят яйцето или халвата с устата си, без да използват ръцете.
И тъй като ще ядем много варени яйца в неделя, за да сме здрави, те ще присъстват в днешната ни рецепта.
Необходими продукти:
– 7 яйца;
– 50 г кашкавал;
– 1 ч. ч. галета;
– 150 мл олио;
– връзка магданоз;
– черен пипер и сол на вкус.
Как да приготвите панирани яйца?
Вземете 5 от яйцата и ги сварете така, че да не останат рохки. След като изстинат, се разрязват на половинки, като се изважда жълтъкът.
Настъргвате кашкавала на ренде и го смесвате хубаво с жълтъците от двете несварени яйца, както и магданоза, нарязан на ситно. След това към тях добавяте намачканите на ситно сварени жълтъци, малко черен пипер и сол на вкус.
Напълвате с получената смес половинките белтъци и ги слепвате две по две. Разбивате останалите белтъци и ги потапяте в тях, след това в галета.
Пържите яйцата до златисто. Ако искате слоят на панировката да е по-голям, може да добавите към галетата още яйца и малко брашно.
Може да поднесете панираните яйца с някакъв вид салата.
Още вкусни рецепти четете в Tialoto.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.