Чесънът е зеленчук, който има редица ползи за здравето – понижава риска от сърдечни заболявания, намалява кръвното налягане, насърчава детоксикацията на тялото, поддържа психиката. Едно от най-големите предимства на консумацията му е, че подобрява функциите на имунната система. А когато тя работи добре, рискът от заразяване с вируси е значително по-малък.
В него има разнообразие от хранителни вещества, от които тялото се нуждае през този сезон. В една сурова скилидка (3-4 грама) има:
Манган: 2% от ПДК;
Витамин В6: 2% от ПДК;
Витамин С: 1% от ПДК;
Селен: 1% от ПДК;
Фибри: 0,06 грама;
Калории: 4,5;
Протеини: 0,2 грама;
Въглехидрати: 1 грама.
*ПДК – препоръчително дневно количество.
Също така в него се срещат калций, мед, калий, фосфор, желязо и витамин В1.
Какво количество чесън да ядем на ден?
Смята се, че може да ядем суров чесън до 2-3 пъти на ден, както и добавки с него, като препоръчителното дневно количество е от 600 до 1200 мг.
Още за ползите от консумацията на чесън четете в Tialoto.bg
Източник: Tialoto.bg