Лятото е онова време от годината, когато ни се иска да пийнем нещо студено, с което да се разхладим. За предпочитане е да не е твърде сладко, но не и съвсем безвкусно. Някои избират газирани напитки, други си правят домашно приготвени сокове или сиропи, които да разреждат по свой вкус.
Може би сте чували от вашите баби и дядовци, че едно време не е имало кой знае какво разнообразие от бутилирани напитки. Сега, когато пазарът е съвсем различен, те използват думата „швепс“ като нарицателно за всички видове газирани продукти за утоляване на жаждата, които се продават в магазините. Когато им отидете на гости, те винаги имат подръка от домашно приготвения швепс от бъз.
За разлика от сока, който се прави с цветовете на белия бъз и лимонтузу, при този се използва една съставка, която за няколко дни води до образуване на балончета. Затова много възрастни му казват швепс.
Ето какви продукти са необходими за швепс от бъз:
– 15 цвята от бял бъз;
– 2 кг захар;
– 10 л вода;
– 5-6 лимона;
– 2 с. л. лимонтузу;
– 2 с.л. бял ориз.
Как да приготвите швепс от бъз четете в Tialoto.bg
Източник: Tialoto.bg