„Брашно, захар, олио, яйца, сода, мляко, какао, какао... Защото снощи правих кекс, кекс, кекс...“. Това гласи текстът на популярната песен на Папи Ханс, която много домакини си припяват, приготвяйки поредния сладкиш. Кекс, кекс и пак кекс! Може би често си го похапвате у дома, но не ви ли се иска да разнообразите с нещо различно?
Ако отворите социалните мрежи и разгледате последните новини, ще ви направи впечатление, че публикациите с череши са навсякъде. Тук кекс, там сладко или рецепта конфитюр. И има защо! Наред с ягодите, сладките червени плодове са най-търсените за прясна консумация и приготвянето на буркани.
Черешите не са чак толкова нискокалорични като ягодите, но могат да се консумират с мярка в някои режими. Все пак те са богати на ценни хранителни вещества и в момента е сезонът им. В 100 грама от плода има 63 калории; 0,2 грама мазнини; 1,06 грама протеини, около 16 грама въглехидрати, много фибри и естествени захари.
А като говорим за полезни витамини и минерали, в тях има калций, магнезий, желязо, фосфор, калий, натрий, цинк, манган, мед, както и витамини като А, С, К и лутеин.
И като ги харесваме толкова много, защо да не спретнем един пай с череши. За целта ви предлагаме една класическа рецепта.
Ето какво ви е необходимо:
За блата:
– 150 г масло;
– 250 г брашно;
– 1 ч. л. сол;
– 5 с. л. студена вода.
За плънката:
– около 800-900 г череши;
– 30 г брашно;
– 70 г захар;
– 1 супена лъжица и половина пресен лимонов сок;
– 30 г масло.
Колко лесно може да приготвите пай с череши прочетете в Tialoto.bg
Източник: Tialoto.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.