В Азербайджан, на чаената маса се предлага богатство от видове сладкиши, конфитюри от различни плодове и зеленчуци, шекербура, пахлава, бадамбура и сладък хляб. С любезното съдействие на Азербайджанското посолство, ще ви представим поредица от рецепти от тяхната кухня.
Днес ви предлагаме рецепта за азербайджанска пахлава.
Необходими продукти:
Орехи (белени) – 1,5 кг
Масло – 500 г
Яйца – 2
Брашно – 800 г
Захар – 1,5 кг
Тинктура от розови листа – 100 г
Шафран – 0,2 г
Вода или мляко – 600 мл
Мак (Хаш-Хаш) – 10 г
Шамфъстък или бадеми – 50 г
Сол – 1 щипка
Историята
Името на този сладкиш идва от начина, по който изглежда – диамант, символа на огъня, който се нарича „пахла“ в дизайна на азербайджанския килим. Това е един от празничните сладкиши, които се приготвят за празника Новруз (фестивалът, който празнува пристигането на пролетта), в чест на звездите в небето.
Още за приготвянето на азербайджанска пахлава четете в Tialoto.bg
Източник: Tialoto.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.